چگونه یک رئیس جمهور فراری شد؟!
حسین شهبازی:
♨️ چگونه یک رئیس جمهور فراری شد؟!
? هفتم مرداد ماه، سالروز فرار مردی است که 17 ماه، رئیس جمهور قانونی کشور انقلابی ایران بود. تفرعن و تکبر شخصیتی را شاید بتوان مهم ترین محرک بنی صدر در این مسیر دانست. نوع مواجهه امام(ره) با پدیده بنی صدر را میتوان ذیل دو نگاه کلی اخلاقی و اجتماعی سامان داد.
? علیرغم اختلافات فکری آشکار، رفتار امام(ره) با ابوالحسن بنی صدر پس از برگزیده شدن او به ریاست جمهوری، نه در قامت بنی صدر، که در قامت نماینده ملت ایران است. بر همین اساس است که وی به فاصله کوتاهی، حکم فرماندهی کل قوا را از سوی امام دریافت می کند.
? امام(ره) می خواست مردم خود درباره بنی صدر تصمیم نهایی را بگیرند. بر همین اساس، نهایتاً تنها پس از تصویب عدم کفایت رئیس جمهور توسط نمایندگان آنها در مجلس شورای اسلامی، حکم به عزل وی می دهد. در صورتی که مطابق اصل 110 قانون اساسی، عزل رئیس جمهور توسط رهبری، پس از حكم ديوان عالي كشور به تخلف وي از وظايف قانوني نیز مقدور بود!
? بعد اخلاقی مواجهه امام(ره) با پدیده بنی صدر اما می تواند در نوع خود، تکان دهنده باشد. اینجا امام(ره) در قامت پدری مهربان، با وجود علم به کاستی های رئیس جمهور، از لحظه آغاز ریاست جمهوری او تا پس از خیانت و فراری شدن اش! نیز برای هدایت او تلاش می کند و می گوید:«چنانچه توبه کنی و برگردی و علاقه خودت را از این گروههای مفسد، فاسد، جنایتکار، سلب کنی، و در یک کناری بنشینی مشغول تصنیف و تألیف بشوی، صلاح تو است!»
? امام(ره) به خوبی می دانست که فرار اولین رئیس جمهوری اسلامی در بحبوحه جنگ تحمیلی، ممکن است چه تصویری از انقلاب نوپای ایران به جهانیان ارائه کند. با این حال، او ورای این تحلیل های ظاهری، همچنان که پیش از این، با صبر استراتژیک خود در برابر بنی صدر، هدایت مردم را رقم زده بود، باز هم به هدایت بنی صدر می اندیشید. امری که می تواند الگویی اصیل برای سامان دادن روابط فردی و اجتماعی امروز ما باشد.
? yon.ir/7xRx8