مَلقمه چهارشنبه سوری!
مَلقمه چهارشنبه سوری!
مجله دیدار آشنا اسفند 1388 - شماره 113
تذکر آئیننامهای
1- همین اول بسم ا… گفته باشیم : تمام مطالبی که در این صفحه میاید ، پسرانه است و هیچ گونه اعتراضی وارد نیست!
2- در فرهنگ لغت پسر به موجودی اتلاق میشود که مذکر باشد و بین یک روز تا صدو خوردهای سال، سن داشته باشد!
طبق یک تبصره من درآوردی حتی پیرمردهای صدوبیست ساله هم پسر حساب میشوند!
پس با این حساب، شما که مونث هستید و پسر نیستید، برای چی پسرانه را میخوانید؟!
خوب است ما هم بیاییم زنگ در خانه شما را بزنیم و فرار کنیم؟!
3-موضوع این دفعهمان هم چهارشنبه سوری ست و از آنجا که شرکت در مراسم چهارشنبه سوری تا جاییکه ما میدانیم مختص به پسر هاست، پس اعتراض به اینکه این موضوع پسرانه نیست را از مخیلهتان بیرون کنید.
در مورد اینکه چهارشنبه سوری این روزها اصولا عجب چیز وحشتناکی شده، هرساله زیاد میشنوید.
نمیخواهیم ما هم حرفهای تکراری هر ساله را تکرار کنیم. پس می رویم سراغ اصل مطلب و اینکه اصلا این چهارشنبه سوری از کجا پیدایش شده و چی شد که کارش به اینجا کشید.
*چهارشنبه سوری از کجا آمد؟
پای صحبت قدیمیها که بنشینید، دستگیرتان میشود که چهارشنبه سوری اصلا توی این مایهها نبوده و جریانش با جریان این روزگار، زمین تا آسمان توفیر داشته.
آن قدیمندیمها که من و شما یادمان نمیاید، در چهارشنبه پایانی سال، مردم حصیر و زیراندازهای کهنه را شب هنگام آتش
میزدند و کوزههای قدیمی را هم که تهشان جلبک میبسته از بالای پشت بام به پایین میانداختند. این حرکت بهانهای بود برای اینکه لوزام کهنهشان را نو کنند. اسم این مراسم هم چیزی بوده توی مایه های سوری
حالا با گذشت زمان از آن آتش زدن حصیر و صدای شکسته شدن کوزه یک چیزهایی به جا مانده شبیه جنگ جهانی! و خود پدربزرگ و مادربزرگ ها هم نمیدانند که چطور شد که یهو اینطور شد؟!
این روزها دوستان دستاندکار، آتشی در شب چهارشنبه سوری بپا میکنند که آتش نشانی را به خوف میاندازد و به جای شکستن کوزه یک چیزهایی منفجر میکنند که زهره آدم آب میشود و بعدش کلی از این زهره آبشدن کیفور میشوند!
، چهارشنبه سوری پیشکش تان!در ایین زرتشت و ایران کهن چهارشنبه همنبوده است*
پایش که بیفتد، خیلی ها که حسابی تن شان داغ چهارشنبه سوری است پای زرتشتیان را وسط می کشند و مدعی می شوند که چهارشنبه سوری میراث زمان زرتشتیان است.
اما باید عرض کنیم در تقویم باستانی ایرانیان اصلا روزی به اسم چهارشنبه وجود نداشته است. تقویم ایران باستان شامل دوازده ماه سی روزه بودهکه هر کدام ازروزهای ماهرا نیز به نام یکی از فرشتگان نامگذاری کرده بودند. بنابراین اصلا چهارشنبه ای وجود نداشته و اساسا تقسیم بندی روزهای ماهبه هفته، بعد از ورود اسلام به ایران انجام می شود. قبول ندارید بروید در متون تاریخی نگاه کنید.
*ترقه بازی رسم چینی ها …
بد نیست این را هم بدانید که آنچه امروزه به عنوان چهارشنبه سوری برگزار می شود و از انواع ترقه ها و وسایل خطرناک آتش بازی استفاده می شود به هیچ وجه با رسوم کهن ایرانی ارتباط و نسبتی ندارد و مثل خیلی اجناس دیگر از چین وارد شده!
گزارشهای تاریخیقبل از میلاد مسیحنشان می دهد که ترقه بازی رسم چینی ها بوده که با ورود غربی ها به این معادله انواع وسایل ترقه بازی به شیوه نوینکه ازجذابیت و البتهمخاطرات بیشتریبرخوردار هستند ساخته شده.
*این بمبهای خانه خراب کن…
مواد منفجره دست ساز را دست کم نگیرید…
بیدلیل نیست که اینقدر دمدمهای چهارشنبه سوری هر سال مسئولان بالاو پایین میپرند که توروخدا مراقب شازده پسرهآیتان باشید!
همین اکلیل و سرنجهایی که در این ایام برای ساخت مواد منفجره دستساز بکار میرود ( الان است که اینجا را سانسور کنند و بگویند بدآموزی دارد … بابا ایهاالناس این را دیگر همه میدانند…) … بله … همینهایی که در ساخت مواد منفجره دستساز بکار می رود، 250 گرم از آن کافی است که یک آپارتمان پنج شش طبقه را به انضمام ساکنینش بفرستد هوا( قاطی باقالیها!)
بنابراین چهارشنبه سوری امروزه ما ملقمه ای است از آتش و حصیر و صدای شکستن کوزه قدیمیهای خودمان به همراه ترقه بازی های چینی ها که به روز شده حصیر و کوزه است.