اهمیت دین در حیات اقتصادی یهودیان
✡ اهمیت دین در حیات اقتصادی یهودیان
جای هیچ بحث و تردید نیست که #دین میتواند تأثیر بسیار گسترده و جامعی بر #حیات_اقتصادی مردم داشته باشد.
پس تأثیر #دین_یهود چقدر بوده است؟ به ویژه آنکه در میان هیچ مردم متمدن دیگری دین به اندازهای که در میان مردم یهود نفوذ کرده و بر تمامی عرصههای زندگی روزمرهی ایشان تأثیر گذاشته، با نفوذ نبوده است.
برای مردم #یهود، دین یک ماجرای عادی مربوط به یکشنبهها و ایام مقدس نبوده است. در میان آنها، دین بر تمامی ارکان زندگی روزمرهشان حتی در ریزترین جزئیات هم اثر نهاده و تمامی فعالیتهای انسانی آنها را تحت تأثیر قرار میدهد و تنظیم میکند.
قوانین دین یهود نه تنها تنظیمکنندهی روابط میان انسان و خداوند است، بلکه قواعد رفتاری بعدی برای تمام روابط، چه روابط انسانها با یکدیگر و چه رابطهی انسان با محیط را در اختیار مینهد.
هیچ قومی به اندازهی #یهودیان در تأمین زمینههای لازم برای آموزشهای دینی اصرار نداشته است. همانطور که جوزفوس میگوید: «به اولین فرد #یهودی که برخوردید، از او دربارهی قوانین دین یهود پرسش کنید و خواهید دید که او آنها را حتی از اسم و رسم خود بهتر بلد است.»
دلیل این امر را شاید بتوان در آموزشهایی که #یهودیان به فرزندان خود میدهند، پیدا کرد.
این واقعیت را هم نباید نادیده گرفت که مراسم عبادی آنها در ضمن شامل روخوانی و تفسیر بخشهایی از کتابهای مقدسشان است. یهودیان در طی سال، #تورات را از ابتدا تا به انتها میخوانند. یکی از وظایف اصلی و اساسی یهودیان مطالعهی تورات است.
از سوی دیگر، به عقیدهی من، هیچ امتی به وسواس و با کمال #یهودیان شریعت دینی خود را رعایت نمیکنند و هیچ امتی به اندازهی آنها در تبعیت از اصول و فرایض دینی خود، به این اندازه دقیق و مُصّر نبودهاند.
یهودیان همواره در #ترس از غضب پروردگار زندگی کردهاند. در یکی از دعاهای آنها آمده است: «تن من از هراس غضب تو میلرزد و من از داوریهای تو خوف دارم.» در دعایی دیگری آمده است: «شاد کسی است که همواره در ترس از خداوند به سر برده است. زاهد کسی است که هرگز ترس خود را کنار نمینهد.»
درک این مطلب تنها وقتی میسر است که لحظهای به #خدای_یهودی بیندیشیم؛ یهوهای که بسیار باجبروت، ترسناک، انتقامگیر و ناسزاگو است. در تاریخ ادبیات جهان، چه قبل و چه بعد از دین یهود، هرگز بشریت به این جدیت و هولناکیای که #یهوه وعده میدهد، تهدید نشده است!!
? یهودیان بدون کشور، تحت رهبری رهبران دینی و به دورِ اصول اعتقادات دینی خود که هاینه آن را وطن متحرک خوانده است، گرد آمدند!
اما فقط ترس از پروردگار هم نبود. عوامل دیگری هم وجود داشت که در ترکیب با آن، عملاً این تمایل را پدید آوردند که #یهودیان را مجبور کنند تا فرامین دینی خود را با دقت و وسواس تمام به انجام برسانند.
یکی از پایهایترین این عوامل بانفوذ، #سرنوشت_ملی آنها بود.
وقتی کشور یهود ویران شد، #فریسیان و کاتبان، یعنی کسانی که بیش از بقیه در حفظ سنن دینی کوشا بودند و اطاعت از قوانین دینی یهود را تنها هدف زندگی خود قرار داده بودند، عملاً زمام امور را به دست گرفتند و طبعاً مسیر رویدادها را به سوی جریانهایی هدایت کردند که باب میل خودشان بود.
یهودیان بدون کشور و بدون عبادتگاههای خود، تحت رهبری این رهبران دینی دور اصول اعتقادات دینی خود که هاینه آن را #وطن_متحرک خوانده است، گرد آمدند و به یک برادری دینی بدل شدند که تحت رهبری و هدایت گروهی از کاتبان بودند.
قدرت #ربیها از اینجا و به این ترتیب آغاز شد و سرگردانیها و ناملایماتی که یهودیان در قرون وسطا تحمل کردند، صرفاً مایهی تقویت آنها شد، اما وظایفی که این ربیها بر دوش مردم مینهادند، گاه چنان دشوار و طاقتفرسا میشد که خود یهودیان هم از آن شِکوه میکردند!
اما #رعایت_قانون که در اصل توسط ربیها بر ایشان اعمال میشد، قاعدتاً میبایست بنا به دلایلی درونی هم از نیازهای اولیهی یهودیان بوده باشد.
این #اطاعت و پیروی از قوانین، در واقع آرزوهای قلبی ایشان را برآورد میکرد و به نظر میرسید ارزشمندترین هدیهای است که زندگی میتوانست عرضه کند.
چرا چنین بود؟ چون در بینابین تمامی فشارها و ناملایماتی که از هر سو به یهودیان وارد میآمد، همین یک عامل به آنها امکان میداد تا غرور خود را که بدون آن زندگی ارزشی نداشت، حفظ کنند.
? ورنر سومبارت ، یهودیان و حیات اقتصادی مدرن ، ترجمه رحیم قاسمیان ، تهران، نشر ساقی، چاپ دوم.
?? ภเкค??:
تصویری که ملاحظه میفرمایید مربوط به خانم جوان یهودی ایرانی است که در تل آویو با گذرنامه جمهوری اسلامی در کنار نوشته ای با ترجمه : من در کنار اسرائیل ایستاده ام یعنی من از اسرائیل حمایت میکنم عکس گرفته است.
گزارشی بود درباره ایرانیان مقیم اسرائیل، که بیش از ۱۵۰ هزار نفر یهودیان ایرانی در اسرائیل زندگی میکنند و به این کشور سفر میکنند، یهودیان ایرانی با گذرنامه ایرانی نمیتوانند به اسرائیل سفر کنند اما آنها تابعیت کشور دیگری را گرفته اند و یا ویزای یک کشور اروپایی را میگیرند و به راحتی از ایران به کشور اول سفر میکنند و بعد با پاسپورت اسرائیلی از آن کشور به اسرائیل می آیند و مطالبی درباره زندگی آنها در تل آویو نوشته شده بود.
امیدوارم دست اندرکاران امور امنیتی و اطلاعاتی کلاه خودشان را بالاتر گذاشته و با دقت بیشتری رصد کنند،
هموطن دشمن در میان ما زندگی میکنه!!!