نام حضرت معصومه سلامالله علیها: درخشش در سلسله راویان تاریخ
برای روایاتی که در سلسله راویان آنها نام حضرت معصومه سلام الله علیها ذکر شده است، تعداد این روایات محدود و بهصورت مستقیم کمتر به دست ما رسیده است. با این وجود، برخی از روایات بهواسطه وجود حضرت معصومه سلاماللهعلیها در سلسلهٔ نقل، اهمیت دارند.
1. روایت اول:
در کتاب «کشف اللثام» از فاضل هندی، یک روایت به واسطهٔ نقل از حضرت معصومه سلاماللهعلیها آمده است. در این روایت، حضرت معصومه (س) از پدرش امام کاظم (ع) و او از پدرش امام صادق (ع) نقل میکند.
متن عربی:
«عن فاطمة بنت موسی بن جعفر، عن أبیها موسی بن جعفر، عن أبیه جعفر بن محمد قال: إنّ محمّد بن علیّ أوصی أن یُدفَن عند رجلی أبیه علی بن الحسین علیه السّلام، ففعل ذلک.»
ترجمه فارسی:
«از فاطمه دختر موسی بن جعفر، از پدرش موسی بن جعفر، از پدرش جعفر بن محمد نقل شده که فرمود: محمد بن علی وصیت کرد که در کنار پای پدرش علی بن حسین دفن شود، و این وصیت انجام شد.»
منبع:
«کشف اللثام» اثر فاضل هندی، جلد ۱، صفحه ۴۰۵.
2. روایت دوم:
در کتاب «عوالی اللآلی» نیز حدیثی به نقل از حضرت معصومه (س) آمده است. این حدیث به نقل از پدر بزرگوار ایشان، امام کاظم (ع)، نقل شده است.
متن عربی:
«عن فاطمة بنت موسی بن جعفر، عن أبیها قال: رحم الله من أحیی أمرنا.»
ترجمه فارسی:
«از فاطمه دختر موسی بن جعفر، از پدرش (امام کاظم علیهالسلام) نقل شده که فرمود: خداوند رحمت کند کسی را که امر ما را زنده کند.»
منبع:
«عوالی اللآلی» اثر ابن أبی جمهور احسائی، جلد ۱، صفحه ۱۷۴.
3. روایت سوم:
یکی دیگر از نقلهای مشهور از حضرت #معصومه (س) در کتاب «تاریخ قم» بهواسطهٔ سلسلهای از راویان آمده است که به اهمیت شهر قم اشاره دارد.
متن عربی:
«عن فاطمة بنت موسی بن جعفر عن أبیها قال: قُم عشّ آل محمّد و مأوی شیعتهم.»
ترجمه فارسی:
«از فاطمه دختر موسی بن جعفر، از پدرش امام کاظم (ع) نقل شده که فرمود: قم آشیانه آل محمد و پناهگاه شیعیان آنهاست.»
منبع:
«تاریخ قم» نوشته حسن بن محمد بن حسن قمی، صفحه ۲۱۳.
این روایات نهتنها مقام حضرت معصومه سلاماللهعلیها را نشان میدهند، بلکه از جایگاه معنوی و ارتباط ایشان با ائمه (علیهمالسلام) نیز پرده برمیدارند.