نادر طالبزاده و پایان برنامهسازان اهل مطالعه
◀️نادر طالبزاده و پایان برنامهسازان اهل مطالعه؟
?عصر فعالان رسانه «اهل گِل» رو به پایان است
⭕ساعاتی است که نادر طالبزاده از دنیا رفته. هنوز به خاک سپرده نشده، در وصف او مطالب، اظهارنظرها و محتواهایی ویژه شبکههای اجتماعی منتشر شده که همگی قابل تأمل و ارزشمند است. نادر طالبزاده در دورهای که افراد به محض باز کردن یک حساب کاربری، «فعال رسانهای» میشوند، اعتباری فراتر از یک فعال رسانهای داشت. اگرچه او به همراهی و همکاری با شهید آوینی شناخته میشود، اگرچه او به دلیل ساخت آثار مکتوب، سینمایی و تصویری، یک چهره ممتاز و درخشان رسانهای است، اگرچه او نگاهی فراتر از مسائل و رویدادهای جامعه امروز ایران را داشت، اگرچه و اگرچه و اگرچه، اما نادر طالبزاده ویژگی ممتازی داشت که هر چه میگذرد، مثل خود نادر، نادرتر و دستنیافتنیتر میشود.
⭕مرور عالم و اصحاب رسانهای غرب نشان میدهد باهوشترین و مبتکرترین و خلاقترین چهرهها و افراد در عالم رسانه که کارکرد هدایت و تدبیر جامعه دارد، مشغول میشوند. هنر، فرهنگ، ارتباطات و هر آنچه به جامعه مربوط میشود، بایستی توسط تیزبینترین، عاقلترین و فهیمترین انسانهای آن جامعه اداره شود. رسانه از جنس موضوعاتی است که هوشمندی و فراست بالایی میطلبد. چون با ذهن و زبان سر و کار دارد، باید پیام تولید کند، باید ارتباط بگیرد و باید اقناع کند. اقناع پیششرطها و اقتضائاتی دارد که از جمله آنها توانایی طراحی راهبرد و همچنین قدرت برقراری گفت و شنود است. از سنخ کارهایی که معلمها و روحانیون میکنند. در نتیجه رسانه، برخلاف آنچه مشهور شده، کار نخبگان است.
⭕درخشندگی و تمایز و ارزشمندی نادر طالبزاده، نه به آثار سینمایی اوست و نه به دیدگاههای مترقی و پیشبرنده او. نادر طالبزاده، هیچگاه خود را بینیاز از مطالعه ندید. هیچگاه کتاب را کنار نگذاشت و هیچگاه تیم و دفتر و تشکیلات نساخت که برای او بنویسند و گزیده کنند و پاورپوینت بسازند. او هیچگاه از تجربه فاصله نگرفت و هیچگاه به بهانه ذخیره زمان، برای خود صندلی و درجه و پاویون نتراشید. نادر طالبزاده، از ابتدا تا انتها دست از دوربین و قلم و گچ و ماژیک نگرفت. او تا پایان به لوازم آموختن پایبند بود.
⭕یک بار دیگر برنامه «عصر» او را ببینیم. او در جریان تهیه برنامه قرار دارد. او مدیریت و اجرا را جدا از تهیه و تدوین نمیبیند. تو گویی خودش رفته و پلیبکهای برنامه را ضبط کرده، دست به تدوین برده، کت و شلوار پوشیده و رو به دوربین نشسته، سؤالات مصاحبه با مهمانان را نوشته و در نهایت خودش است که سه، دو، یک میگوید و کات میدهد. اینها همه به این معنا نیست که نادر طالبزاده تشکیلات نمیدانسته یا تیمداری نکرده، به این معناست که هیچ یک از اجزای کار رسانهای را بازیچه و سرگرمی نمیدانسته و خود در متن هر یک از آنها حضور داشته.
⭕از همه پیشینه و سابقه نادر طالبزاده، تهیهکنندگی برنامههای تلویزیون مهمتر است. برنامهسازی، کاری از جنس و سنخ مدیریت، هدایت و تدبیر اذهان است و اتفاقاً باید باهوشترین و نخبهترین افراد را جامعه به گونهای سامان و سازمان داد که برنامهسازی و تهیهکنندگی کنند. نادر طالبزاده با همه هوش و سابقه و اسم و رسمی که داشت، از مطالعه، نوشتن و خط زدن و یاد گرفتن و تجربه کردن دست نکشید و این مهمترین درس او برای فعالان رسانهای است. فعالان رسانهای که دیگر مطالعه را در شأن خود نمیبیند یا برایش وقت نمیگذارند. خدایش بیامرزد.
? محمد رستمپور
? @savad_rasaneh