عرفه
#ذوالحجة_الحرام
#عرفه
☑️ عرفه ظرف زمان و عرفات موقفِ معرفة الإمام
▪️ «عرفه» نهمین روز از ذی الحجة الحرام، روز وقوف حجاج در موقف «عرفات» است.
▪️ در عظمت اين روز و اين موقف همين بس كه رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) از آن به «تمام حج»
▪️ و امیرالمومنین علی (علیه السلام) از آن به «روز حج اکبر» و «روز مغفرت» تعبير نموده و فرمودهاند:
«الْحَجُّ عَرَفَةُ»
و «أَنَّ يَوْمَ الْحَجِّ الْأَكْبَرِ هُوَ يَوْمُ عَرَفَةَ»
و این درحالیست که در این روز تنها قسمی از اعمال حج بجای آورده می شود، پس تعابیر مذکور دلالت بر ضرورتِ تأمل در معنای عرفه دارد.
? الكافي (ط - الإسلامية)، ج ۴، ص ۶۶؛ عوالي اللئالي العزيزية في الأحاديث الدينية، ج ۲، ص ۹۳ و ص ۹۷
▪️ عرفه در اصطلاح حدیثی به «ظرف معرفت خلق به خالق و به ذوات مقدسه اهل بیت (علیهم السلام) و استجابت ندای ربّ در عهدهای الهی» تعبیر شده است.
▪️ این معرفت در یک ظرفیت زمان به نام «عرفه»، و در یک ظرفیت مکان به نام «عرفات» ایجاد شد و این همان علت تسمیۀ این روز و این سرزمین به نامهای عرفه و عرفات است.
? چنانچه از پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) روایت شده که فرمودند:
«أَخَذَ اللَّهُ الْمِیثَاقَ مِنْ ظَهْرِ آدَمَ بِنَعْمَانَ یَعْنِی ” عَرَفَه “
فَأَخْرَجَ مِنْ صُلْبِهِ کُلَّ ذُرِّیَّة ذَرَأَهَا فَنَشَرَهُمْ بَیْنَ یَدَیْهِ کَالذَّرِّ.
ثُمَّ کَلَّمَهُمْ وَ تَلا : أَ لَسْتُ بِرَبِّکُمْ؟
قالُوا: بَلی»؛
خداوند از نسل آدم، در سرزمین نعمان یعنی عرفه پیمان گرفت و از صلب وی ذرّیّه هایی خارج نمود، آن ها را همچون ذر پراکند، سپس با آنان صحبت کرد و این عهد را بیان فرمود: آیا من پروردگارتان نیستم، همه گفتند: بله.
? تفسير كنز الدقائق و بحر الغرائب، ج ۵، ص ۲۳۴
? همچنین امام صادق (علیه السلام) در روایتی به تحقّقِ این معرفت در ظرف زمانی عرفه و عهدهای الهی و نبوت و ولایت اشاره کرده و فرمودند این معرفت همان فطرتی است که خلق با آن ولادت می یابند:
«أَخْرَجَ اللَّهُ مِنْ ظَهْرِ آدَمَ ذُرِّيَّتَهُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ فَخَرَجُوا كَالذَّرِّ، ” فَعَرَّفَهُمْ نَفْسَهُ وَ أَرَاهُمْ نَفْسَهُ وَ لَوْ لَا ذَلِكَ لَمْ يَعْرِفْ أَحَدٌ رَبَّهُ “. قَالَ: أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ؟ قالُوا: بَلى! قَالَ: فَإِنَّ مُحَمَّداً عَبْدِي وَ رَسُولِي وَ إِنَّ عَلِيّاً أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ خَلِيفَتِي وَ أَمِينِي وَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ: كُلُّ مَوْلُودٍ يُولَدُ عَلَى الْمَعْرِفَةِ (الولایة) وَ إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى خَالِقُهُ».
? بصائر الدرجات في فضائل آل محمد صلى الله عليهم، ج ۱، ص ۷۱
▪️ بنابراین روز عرفه، زمان معرفت خلق به خالق و ذوات مقدسه اهل بیت (علیهم السلام) یعنی همان معرفت به فطرت بوده، چون فطرت بر حقیقت اسلام یعنی معرفت به ولایت معصومین (علیهم السلام) سرشته شده است.
پس هر آنکه این فطرت را بشناسد، ربّ خود را شناخته و این همان دین قیّم است که در آیه مبارکه «فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ» بر آن تصریح شده و امام باقر العلوم (علیه السلام) ذیل آن فرمودند: «مراد از آن همان «ولایت» است».
? تفسير القمي، ج ۲، ص ۱۵۴
✍️ بنابراین عرفه، شناخت فطرت است و شناخت فطرت، معرفت به ولایت ائمه معصومین (علیهم السلام) است.
و چون کسی به این معرفت برسد، به حقیقت حج رسیده که «تَمَامُ الْحَجِّ لِقَاءُ الْإِمَامِ».
? وسائل الشيعة، ج۱۴، ص ۳۲۴
و به تبع، با چنین معرفتی، مغفرت الهی برای عبد حاصل می شود. چنانچه أبوالبشر آدم نبی الله (علی نبینا و آله و علیه السلام) در این روز خداوند متعال را به اسماء الله الحسنی خواند و بدین وسیله توبه اش مقبول واقع شد.
«فَتَلَقَّی آدَمُ مِنْ رَبِّهِ کَلِماتٍ فَتابَ عَلَيْهِ إِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحيم» (سوره مبارکه بقره، آیه ۳۷)
أَنَّهُ قَالَ: «يَا رَبِّ أَسْأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ عَلِيٍّ وَ فَاطِمَةَ وَ الْحَسَنِ وَ الْحُسَيْنِ إِلَّا تُبْتَ عَلَيَّ».
? الكافي (ط - الإسلامية)، ج ۸، ص ۳۰۵
⚜️
✨
⚜️✨⚜️✨⚜️
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
?????
@mobahesegroup
ا⚜️✨⚜️✨⚜️
ا✨
ا⚜️
#ذوالحجة_الحرام
#عرفه
☑️ عرفة، یوم الحج الأکبر
✍️ همانطور که در مقدمات بحث اشاره شد، عرفه به «روز حج أکبر» نیز تعبیر شده است.
▪️ حج ” قصد زیارت ” است. هنگامیکه قید «اکبر» که در صیغۀ أفعل تفضیل است، به آن اضافه می شود، دلالت بر ذو مراتب بودن این عمل عبادی می کند. چون أفعل تفضیل (أکبر) دلالت بر مرتبه ای أکمل دارد.
▪️ حاج زمانیکه «قصد زیارت کعبه معظمه» می کند، به ” حج بیت الله ” می رود، لکن هنگامیکه «قصد زیارت کربلای معلی» می کند، به ” حج الله جلّ جلاله ” مشرف می شود.
? امام رضا (علیه آلاف التحیة و الثناء) فرمودند:
«مَنْ زَارَ قَبْرَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام) بِشَطِّ الْفُرَاتِ کَمَنْ زَارَ اللَّهَ فَوْقَ عَرْشِهِ».
? مراجعه شود به: ” الباب التاسع و الخمسون أن من زار الحسين كان كمن زار الله في عرشه و كتب في أعلى عليين ” ، كامل الزيارات، النص، ص ۱۴۷
? نیز امام صادق (علیه السلام) ضمن حدیث مفصلی فرمودند:
بخدا قسم، اگر در فضیلت زیارت امام حسین (علیه السلام) با شما سخن می گفتم، قطعا حج را بطور کلی رها می کردید، و هیچکدام از شما عازم حج نمی گشت. مگر نمی دانی که خداوند سبحان قبل از اینکه مکه را حرم خود بگیرد، کربلا را حرم امن و مبارک خود گرفت.
سپس سائل از امام می پرسد که باوجود أفضل و أکبر بودن زیارت حضرت سیدالشهداء (علیه السلام)، چرا تصریح أمر الهی بر وجوب آن تعلق پیدا نکرد، بلکه حج بیت الله بر مکلفین واجب گشته است؟
آن حضرت پاسخ را به کلام امیرالمومنین علی (علیه السلام) معلّل کرده و فرمودند:
آیا نشنیده ای کلام امیرالمومنین (علیه السلام) را که همانا باطن أقدام سزاوارتر به مسح کشیدن نسبت به ظاهر آن می باشد، لیکن خداوند مسح ظاهر را بر بندگان واجب نمود! آیا نمی دانی که احرام بستن اگر در حرم بود، أفضل می بود، لیکن خداوند احرام بستن را در غیر حرم مفروض نمود؟!
? وسائل الشیعه، ج ۱۴، ص ۵۱۴
? آن حضرت در حدیث مفاخرۀ أراضی، به تفاخر مکه نسبت به کرامات الهی بر خود و پاسخ خداوند عزوجل به آن تصریح کرده و فرمودند:
«إِنَّ بِقَاعَ الْأَرْضِ تَفَاخَرَتْ، فَفَخَرَتْ كَعْبَةُ الْبَيْتِ الْحَرَامِ عَلَى بُقْعَةِ كَرْبَلَاءَ، فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَيْهَا: أَنِ اسْكُتِي كَعْبَةَ الْبَيْتِ الْحَرَامِ وَ لَا تَفْتَخِرِي عَلَى كَرْبَلَاءَ».
? و نیزدر مزید فیه دیگری به خطاب خداوند متعال به مکه اشاره کرده و فرمودند:
«و لولا تربه الحسین (علیه السلام) ما فضّلتک و لولا ما ضمّنه کربلا لما خلقتک و لا خلقت الذّی افتخرت به فقری و استقرّی و کونی دنیا متواضعا ذلیلا مهیمنا غیر مستنکف و لا مستکبر لارض کربلا والّا مسخنده و هویت بک فی نار جهنّم»؛
اگر تربت کربلا نبود تو را فضیلت نمی دادم و اگر آن که در آنجا مدفون است نبود، نه تو را و نه خانه را خلق نمی کردم، پس بجای خود باش و در برابر خاک کربلا تواضع و خشوع کن و تکبر مکن وگرنه تو را به جهنم خواهم انداخت.
? مختصر البصائر، ص ۴۴۶؛ خصائص الحسینیه، ص ۳۲۷
▪️ از مجموع مستندات مذکور، نکات ذیل به دست می آید:
➖ شرافت و تقدّم أرض کربلا بر مکه
➖ عظمت مضجع نورانی أباعبدالله الحسین (علیه السلام) بر کعبه
➖ و فضیلت قصد زیارت کربلا بر قصد زیارت کعبه
✍️ بنابراین می توان دریافت که اگر زيارت كعبه ، ” حج بيت الله “، و زيارت كربلا ، ” حج الله ” است، پس حجّ أکبر ” زیارة الحسین (علیه السلام) ” می باشد.
▪️به همین سبب است که در أخبار مربوط به روز عرفه به تقدم زیارت حضرت مولانا امام حسین (سلام الله علیه) بر زیارت بیت الله و فضایل آن در این روز تاکید شده و دعای خاص این روز نیز از لسان مبارک آن حضرت به خلق رسیده است.
? «مَنْ زَارَ الْحُسَيْنَ بْنَ عَلِيٍّ يَوْمَ عَرَفَةَ كَتَبَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ أَلْفَ أَلْفِ حَجَّةٍ مَعَ الْقَائِمِ وَ أَلْفَ أَلْفِ عُمْرَةٍ مَعَ رَسُولِ اللَّهِ ص وَ عِتْقَ أَلْفِ أَلْفِ نَسَمَةٍ وَ حُمْلَانَ أَلْفِ أَلْفِ فَرَسٍ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ سَمَّاهُ اللَّهُ عَبْدِيَ الصِّدِّيقُ آمَنَ بِوَعْدِي».
? کامل الزیارات، ص ۱۷۲
«إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَتَعَالَى لَيَبْدَأُ بِأَهْلِ قَبْرِ الْحُسَيْنِ قَبْلَ أَهْلِ عَرَفَاتٍ»؛
همانا خداوند تبارک و تعالی به زائران قبر امام حسین (علیه السلام) پیش از اهل عرفات نظر می افکند.
? همان، ص۱۷۰
▪️ این تقدمِ تاکیدی علاوه بر اینکه مبیّن روح و حقیقت حج است، دلالت افضلی دارد و آن عبارتست از اینکه: هرگاه مکلّف به چنین معرفتی (معرفت حسینی) نائل شود، آنگاه زیارت او از بیت الله الحرام ” کعبه معظمه ” همان حج أکبری خواهد بود که به لقاء الامام منتهی خواهد شد که بدون تردید این همان عمل مقبول عند الله خواهد بود.
⚜️
✨
⚜️✨⚜️✨⚜️
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
?????
@mobahesegroup
*فضایل و اعمال شب و روز #عرفه*
به نقل از کتاب اقبالالاعمال
✅ فضیلت شب عرفه
سیدبنطاووس در اقبال میگوید:
پیامبر فرمود: در شب عرفه هر دعای خیری برآورده میشود، و اجر کسی که در این شب به طاعت خدا بپردازد، صد و هفتاد سال [عبادت] است. و این شب شب مناجات است و خدا توبهی توبه کننده را میپذیرد.
✅ دعای شب عرفه:
اللَّهُمَّ يَا شَاهِدَ كُلِّ نَجْوَى وَ مَوْضِعَ كُلِّ شَكْوَى …
✅ فضیلت روز عرفه:
سیدبنطاووس در اقبال می گوید:
این روز از بهترین روزهای عید بندگان است اگر چه نام آن به عنوان عید [مشهور] نشده اما روزی سعید و نیک است که خداوند بندگانش را در آن به حمد و ستایش خود دعوت نموده است.
✅ اعمال روز عرفه:
1⃣ غسل روز عرفه
2⃣ زیارت امام حسین
3⃣ گرفتن روزه؛ مشروط به آنکه باعث ضعف در خواندن دعا نشود، که در این صورت بهتر است روزه نگیرد و به دعا بپردازد.
4⃣ نماز روز عرفه: از امام صادق روایت شده است هر که در روز عرفه قبل از اینکه برای دعا خارج شود دو رکعت نماز در فضای باز و زیر آسمان بخواند، و به گناهانش در محضر پروردگار اعتراف کند، و به اشتباهاتش اقرار نماید، به هر آنچه وقوف کنندگان در عرفه بدان دست میابند مثل رستگاری و آمرزش گناهان پیشین و پسین، نایل خواهد آمد.
5⃣ نماز دیگری نیز در این روز وارد شده است، که ترتیب آن بدین گونه است:
دوازده رکعت در هر رکعت حمد و آیت الکرسی و قل هو الله احد یک بار
بعد از نماز هر مقدار می تواند قرآن بخواند، بعد این دعا را بخواند:
سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَ فَازَ بِهِ سُبْحَانَ مَنْ تَعَطَّفَ بِالْحِلْمِ وَ تَكَرَّمَ بِهِ سُبْحَانَ مَنْ أَحْصى كُلَّ شَيْءٍ وَ عَلِمَ بِهِ سُبْحَانَ مَنْ لَا يَنْبَغِي أَنْ يُسَبَّحَ سِوَاهُ سُبْحَانَ ذِي الْعِزِّ وَ الْقُدْرَةِ سُبْحَانَ الْعَظِيمِ الْأَعْظَمِ أَسْأَلُكَ يَا رَبِّ بِمَعَاقِدِ الْعِزِّ مِنْ عَرْشِكَ وَ بِاسْمِكَ الْعَظِيمِ الْأَعْظَمِ وَ أَسْأَلُكَ بِالْمُسْتَجَابِ مِنْ دُعَائِكَ وَ بِنُورِ وَجْهِكَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَدْعُو بِمَا أَحْبَبْتَ.
6⃣ خواندن دعای امام حسین علیهالسلام در روز عرفه
7⃣ خواندن دعای چهل و هفتم صحیفه سجادیه
*التماس دعا*
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
?????
@mobahesegroup