زین العابدین (ع)
زین العابدین (ع)
کتاب فرهنگ عاشورا
زین العابدین (ع)پیشوای چهارم شیعه ، حضرت سجاد ، امام علی بن الحسین ، زین العابدین (ع) ، فرزند سیدالشهداء (ع) که در حادثه کربلا حضور داشت و بعلت بیماری در خیمه بستری بود و همراه با اهل بیت ، پس از شهادت امام حسین (ع) به اسیری رفت و با حالتی دشوار و غمبار ، که غل و زنجیر به دست و گردن آن حضرت بسته بودند ، به کوفه و از آنجا به شام برده شد . در کاخ یزید هم خطبه بسیار مهمی ایراد کرد که چهره یزید افشا شد و مردم شام نسبت به ماهیت حادثه کربلا آگاه شدند . امام سجاد (ع) در سال 38 هجری در مدینه به دنیا آمد . در حادثه کربلا حدود 24 سال داشت ، پس از شهادت پدر نیز مدت 35 سال امامت کرد . مادرش شهربانو دختر یزدگرد بود . در حادثه کربلا آن حضرت ازدواج کرده و دارای فرزند بود و فرزند خردسالش امام باقر (ع) هم در کربلا بود . (582)
نقش عمده آن حضرت در نهضت عاشورا ، پیام رسانی خون شهیدان کربلا و حفظ دستاوردهای آن انقلاب خونین و اهداف پدر ، از تباه شدن و تحریف گشتن بود . این رسالت ، در قالب ایراد خطبه ها توسط آن حضرت و عمه اش زینب علیها السلام انجام گرفت . سخنان امام سجاد در بارگاه یزید ، چنان او را به خشم آورد که دستور کشتنش را داد ، اما حضرت زینب ، جان خود را سپر بلا قرار داد و نگذاشت . در دفن اجساد شهدای اهل بیت در کربلا ، به یاری طایفه بنی اسد آمد و پس از خاکسپاری پیکر سیدالشهداء (ع) روی قبر آن حضرت نوشت : « هذا قَبرُ الحُسَینِبنِ عَلِیبنِ اَبی طالبٍ ، اَلذی قَتَلُوهُ عَطشانا غَریبا » (583).
پس از عاشورا ، حضرت سجاد (ع) دوران بسیار سخت و خفقان باری را با خلفای اموی سپری کرد . ولیدبن عبدالملک و هشام بن عبدالملک ، از خلفای معاصر او بودند . داستان زیارت آن حضرت و بوسیدنش حجرالا سود را و شعرهای بلند فرزدق در ستایش او ( هذا الذی تَعرِفُ البَطحأ وَطْأتَهُ … ) معروف است . « صحیفه سجادیه » مجموعه ای از دعاهای آن حضرت است که اینک در دست ما بعنوان گنجینه ای از معارف دینی موجود است . آن حضرت در سال 95 هجری با دسیسه ولیدبن عبدالملک به شهادت رسید و در
صفحه 216
بقیع ، مدفون شد . برای آشنایی با زندگی ، شخصیت و فضایل بی شمارش باید به کتابهای مستقل و مفصلتر مراجعه کرد . (584)
582 - اعیان الشیعه ، ج 1 ، ص 635 .583 - حیاة الامام زین العابدین ، ص 166 .584 - از جمله « الا مام زین العابدین » ، عبدالرزاق المقرم ، « حیاة الامام زین العابدین » ، باقر شریف القرشی ، « سیرة الائمة الا ثنی عشر » هاشم معروف الحسنی ، « بحارالانوار » ج 46 ، « زندگانی زین العابدین » سید جعفر شهیدی و ….