بعثت پیامبران در قرآن و روایات
بعثت پیامبران در قرآن و روایات
کتاب محمد امین (زندگانی و شخصیت پیامبر اعظم (ص))
3 - بعثت پیامبران در قرآن و روایاتاز این بیان روشن گردید که یکی از اهداف پیامبران و یا به تعبیر دیگر یکی از علل بعثت آنان، همان موضوع تعلیم بشر و تکمیل عقل و دانش ناقص اواست، و این حقیقت به عبارت های مختلف در قرآن واحادیث وارد شده است. مثلاً قرآن کریم علت بعثت پیامبران را رفع اختلاف در میان بشر می داند و می فرماید:…
فَبَعَثَ اللهُ النَبیینَ مُبَشرِینَ و َمُنذِرینَ وَ اَنْزَلَ مَعَهُم اْلکتابَ بِاْلحَق لِیحْکمَ بَینَ الناسِ فیمَااْختَلَفوُا فیهِ.خداوند پیامبران را که بشارت دهنده و بیم دهنده هستند برانگیخت، و با آنان کتاب نازل نمو د تا در میان مردم در باره مسائلی که در آن اختلاف دارند داوری کند.(46)
ناگفته پیداست اختلاف نظر حاکی از نارسائی فکر و کوتاهی دانش می باشد و پیامبران در پرتو وحی حقیقت هر موضوعی را
[121]که مردم پیرامون آن اختلاف دارند روشن می سازند.
پیامبر عالیقدراسلام ضمن روایتی تصریح می کند که هدف از بعثت، تکمیل عقول بشر است و از این جهت است که باید عقل و دانش هر پیامبری از عقل و دانش امت وی بالاتر و برتر باشد.
چنانکه می فرماید: وَلا بَعَثَ اللهُ نَبیاً و َلارَسُولاً حَتی یسْتکمِلَ الْعَقْلَ وَ یکونُ عَقْلُهُ اَفْضَلَ مِنْ عُقُولِ اُمتهِ. خداوند هیچ پیامبر و رسولی را بر نیا نگیخته جز اینکه خرد او کامل بوده و عقل او بالاتر از عقول امت وی بوده است.(47)
(46)- بقره، آیه 213.(47)- اصول کافی، ج 1، کتاب العقل والجهل، حدیث 11.