احکام نمازعصر
? مسأله 757 اگر در بين نماز عصر يقين كند كه نماز ظهر را نخوانده است و نيّت را به نماز ظهر برگرداند (1) و داخل ركن شود و بعد يادش بيايد كه نماز ظهر را خوانده بوده، نمازش باطل است و بايد نماز عصر را بخواند
ولى اگر پيش از داخل شدن در ركن يادش بيايد بايد نيّت را به نماز عصر برگرداند و آن چه به نيّت ظهر خوانده دوباره به نيّت عصر بخواند و نمازش صحيح است.
? اين مسأله، در رسالۀ آيت اللّه بهجت نيست.
? (1) گلپايگانى، صافى: چنانچه يادش بيايد كه نماز ظهر را خوانده بوده بنا بر احتياط واجب بايد نيّت را به نماز عصر برگرداند و بعد از تمام كردن نماز، دوباره نماز عصر را بخواند مگر آن كه پيش از به جا آوردن جزئى از اجزاء به قصد ظهر يادش بيايد، كه در اين صورت نماز را به نيّت عصر تمام مىكند و اعاده لازم نيست.
? خوئى، تبريزى: چنانچه يادش بيايد كه نماز ظهر را خوانده بوده، بايد نيت را به نماز عصر برگرداند و نماز را تمام كند.
? سيستانى: چنانچه يادش بيايد كه نماز ظهر را خوانده بوده، مىتواند نيت را به نماز عصر برگرداند و نماز را تمام كند در صورتى كه بعضى از اجزاء نماز را به نيّت ظهر نياورده باشد يا آن كه اگر آورده است به نيّت عصر تدارك كند، ولى اگر آن جزء ركعت باشد نماز او در هر صورت باطل است و هم چنين اگر ركوع يا دو سجده از يك ركعت باشد نماز بنا بر احتياط لازم باطل است.
? فاضل: و نماز را ادامه دهد و بعد متوجه شود كه نماز ظهر را خوانده است بايد نيت خود را به نماز عصر برگرداند و چنانچه مقدارى از نماز را كه به نيّت ظهر خوانده مشتمل به ركن بوده بايد نماز را تمام كند و دوباره نماز عصر را بخواند، امّا اگر مشتمل بر ركن نبوده بايد آن قسمت را به نيّت عصر بخواند و نماز او صحيح است هر چند احتياط مستحب در اعاده آن است.
? مكارم: رجوع كنيد به ذيل مسأله 756.
? زنجانى: مسأله؛ اگر در بين نماز عصر اطمينان پيدا كند كه نماز ظهر را نخوانده است، بايد نيت را به نماز ظهر برگرداند و نماز را تمام نمايد و چنانچه پس از برگرداندن نيت به نماز ظهر يادش بيايد كه نماز ظهر را خوانده بود، در صورتى كه هيچ يك از اجزاء واجب را به نيت ظهر نخوانده باشد، بايد نيت را به نماز عصر برگرداند و نماز را تمام كند،
و اگر برخى از اجزاء واجب را كه از قبيل ذكر خدا و قرآن باشد خوانده، بنا بر احتياط آن اجزاء را دوباره به قصد قربت؛ بدون نيت خصوص وجوب يا استحباب، به جا آورده و نمازش را تمام كند، و در غير اين دو صورت نماز را رجاءً به نيت عصر تمام كرده و دوباره آن را اعاده كند.
? (توضيح المسائل (محشى - امام خمينى)، ج1، ص: 421)